Half Maart 2023 was Ramon Moorlag samen met Pauline Maas in Brussel bij de eerste live meeting van de EU Code Week Community sinds Covid. Deze bijeenkomst was bedoeld om na te denken over de acties en prioriteiten van Code Week 2023. We waren met meer dan 50 personen (leraraen, onderwijscoordinatoren, ambassadeurs) uit alle delen van Europa gekomen. Het hoofd van de eenheid Interactieve Technologieën, Digitaal voor Cultuur en Onderwijs van DG Connect bij de Europese Commissie, Rehana Schwinninger-Ladak, verwelkomde de deelnemers via een videoboodschap en herhaalde de krachtige steun van de Commissie voor het Code Week-initiatief en haar besluit om de financiering voort te zetten voor de toekomst.

De eerste dag – Kennis maken en terug kijken

Op de eerste dag van de bijeenkomst presenteerde Ioannis Gaviotis, lid van het EU Code Week-coördinatieteam bij de Europese Commissie, de resultaten van de 10e editie van de Code Week. Tevens kregen we inzicht over de activteiten die zijn georganiseerd in het afgelopen jaar. We kregen zo inzicht in de leeftijd, niveau en gender van de activiteiten. Aan het eind van deze middag werd Pauline Maas nog gevraagd om een filmpje op te nemen wat zij vond van de CodeWeek (dat filmpje hebben ze echter nooit gebruikt, k heb het tenminste nooit zien langs komen de socials). We hadden een heel gezellig diner en toen kwamen de echte verhalen los rond programmeer lessen.

De tweede dag – Plannen maken en CodeWeek 23

De tweede dag waren er ijsbrekersessie met verschillende groepen communityleden, we kregen een lezing hoe we sociale media kunnen inzetten voor de CodeWeek in je eigen land. We moesten concrete plannen maken en deze laten zien op een padlet. We kregen informatie over het nieuwe badge systeem van de CodeWeek Website. Na de lunch mochten Ramon en ik beide een praktische workshop geven. Ramon heeft een workshop Hedy gegeven en ik mocht aan de slag met de micro:bit.

Voor ons was het vooral leuk om de mensen die we vooral online kenden nu (weer) live te ontmoeten en plannen te maken hoe we de CodeWeek naar een hoger niveau kunnen trekken.

CodeWeek EU heeft zelf ook een blog geschreven over deze sessie.