Leren programmeren door de bril van Shirley de Wit. Voordat ik begon aan de opleiding Technische Informatica had ik vrijwel nog nooit geprogrammeerd. Op de middelbare school werd het keuzevak Informatica wel aangeboden, maar koos ik dit vak niet in mijn profiel. Waarom? Ik koos voor een vakkenpakket waar ik nog alle kanten mee op kon: een dubbel N profiel met Management & Organisatie. Ik had ook nog niet echt interesse in informatica en programmeren. Van klasgenootjes die het vak wel hadden gekozen begreep ik dat het ook niet zo veel voorstelde: iedereen sloot het vak af met een 10. Wel maakte ik op de middelbare school een eigen website, koos ik voor een informatica vervolgopleiding en leerde ik zo programmeren. Shirley de Wit staat natuurlijk op de Leading Teacher pagina.


Website voor Elizabeth Blackburn – Queen of Telomeres

Voor het vak Algemene Natuurwetenschappen kregen we de opdracht om een wetenschapper te promoten. Samen met een vriendin kozen we voor Elizabeth Blackburn, oftewel Queen of Telemores. Naast merchandise zoals t-shirts, besloten we ook een website te maken. Mijn moeder was rond diezelfde tijd een website aan het maken voor haar pedicure praktijk, dus gewapend met haar ‘websites maken voor dummies’ boek gingen we aan de slag. Met als resultaat: een knal roze website. 

Voorbeeld van een eerste website.
De promotie website voor Elizabeth Blackburn

Verwonderd en trots: de computer deed wat ik van haar vroeg

Naast het maken van een website, kwam ik niet meer in aanraking met programmeren tot ik koos voor de opleiding Technische Informatica aan de TU Delft. Tijdens een van de eerste vakken leerden we programmeren in Java. Ik weet nog goed hoe trots ik was toen de computer mijn eerste programma’s uitvoerde. Een aantal studiegenoten, die al programmeerervaring hadden, begrepen mijn enthousiasme niet zo goed: ze waren zelf na 10 minuten klaar met de opdrachten en ik was na een uur ploeteren verwonderd dat de computer eindelijk deed wat ik vroeg: ‘hello world’ printen en een aantal simpele sommetjes uitvoeren. Uiteindelijk heb ik tijdens mijn studietijd veel verschillende programmeerconcepten geleerd en een aantal talen voorbij zien komen.

Een stukje Java Code
Een voorbeeld van leren programmeren: mijn eerste programma’s in Java

De rol van programmeren in mijn huidige werk 

Op dit moment ben ik geen programmeur. Ik werk voor VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT en doe onderzoek naar gender en programmeren (hier zal ik in een later blog zeker meer over vertellen). Heb ik er dan wel wat aan dat ik heb leren programmeren? Zeker! Binnen mijn werk gebruik ik mijn programmeerkennis om programmeeractiviteiten te bedenken, ontwerpen, analyseren en te implementeren. Maar denk ook aan data analyseren, websites aanpassen en begrijpen van social media algoritmes: zo komt mijn programmeerkennis bijna dagelijks van pas.