Door Ramon Moorlag, CodeWeek Ambassador

Experimenteren met Blender stond al een tijdje op mijn to-do lijst. Met behulp van onderstaande video, een plug-in en wat doorzettingsvermogen heb ik onderstaande export gemaakt van Google Maps. Het is de Mont Blanc. Met behulp van Thingiverse heb ik een export klaargezet om zo te kunnen printen. Waarom de Mont Blanc? Ik wilde iets met mooie hoogteverschillen en het is ook nog eens de hoogste berg van Europa.

Benodigdheden

Deze tools heb je nodig om een export van Google Maps te maken. Downloaden Blender en BlenderGIS. Onderstaande video gaat snel (!) klik tussendoor gerust op pauze en werk het daarna na. Of klik hier om de directe link naar de Mont Blanc – Thingiverse en daarmee het STL bestand te downloaden.

Thingiverse is een repository met allerlei kant-en-klare voorbeelden. Handig om snel dat ene haakje te vinden of een ander object. Ook is het mogelijk om kleine veranderingen in een 3D-model te verwerken.

Instructievideo Blender, Google Maps en Blender

Achtergrond informatie Mont Blanc

De Mont Blanc (Frans voor witte berg, Italiaans: Monte Bianco) is de hoogste top van de Alpen, in het naar hem genoemde Mont Blancmassief. Na de Elbroes in de Kaukasus en enkele andere toppen in dat gebergte is het tevens de hoogste berg in Europa, westelijk van de Kaukasus. De Mont Blanc is 4807,81 meter hoog[1](september 2021), inclusief de sneeuw op de top. Zonder die sneeuw werd in 2004 een hoogte van 4792 meter bepaald.[2]

De top ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië. Cartografen uit Frankrijk en Zwitserland plaatsen het terreingedeelte rond de top in Frankrijk. Deze opvatting is omstreden: de Italianen beweren dat dit op een fout van een Franse cartograaf in 1865 berust en dat de grens precies over de top loopt.

De vraag of de Mont Blanc de hoogste berg van Europa en daarmee een van de Seven Summits is, hangt af van de definitie van de grens tussen Europa en Azië, die niet eenduidig gedefinieerd is. Verschillende geografen hanteren de Koema-Manytsjlaagte als grens, volgens welke definitie de Kaukasus deel zou uitmaken van Azië, terwijl door anderen de toppen van de Kaukasus als grens gezien wordt. Bij alpinisten wordt de hoogste top van de Kaukasus, de Elbroes, gezien als hoogste berg van Europa.

Via Wikipedia.

Afbeelding uitgelichte afbeelding; Door Tinelot Wittermans, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1317