Mijn tip van Ramon om morgen direct mee aan de slag te gaan? Je kunt direct beginnen met digitale geletterdheid, computational thinking en programmeren! Kijk eens naar The Beauty and Joy of Computing. Een hands-on cursus waar leerlingen veel plezier hebben in het oplossen van opdrachten/problemen. Vanaf les 1 wordt er direct geprogrammeerd. Snap!, de programmeertaal, heeft een kleine opstap en sluit goed aan op Scratch. En het mooiste? Alles is in het Nederlands.

Waarom Snap! als eerste programmeertaal?

De kracht van leren programmeren in Snap! is dat je erna snel een tweede (en derde en vierde) programeertaal kunt leren. Het voordeel van Snap! is dat het visueel is en je niet (snel) vastloopt op de syntax zoals haakjes, punten, puntkomma’s en komma’s. Die komen bij andere talen veel voor maar niet bij Snap!.

Logo van the Beauty and Joy of Computing

The Beauty and Joy vraagt weinig voorbereiding en kan goed gebruikt worden voor gepersonaliseerd leren. Het materiaal is ontworpen bij de Universiteit van California, Berkeley and Education Development Center. Hieronder zie je een aantal voorbeelden die aan het einde van het eerste hoofdstuk gemaakt worden.

Maatschappelijke impact bekijken met Beauty and joy of Computing

In Les 4 gaan leerlingen opzoek naar hun online profiel en hoe zij zich verhouden tot technologische ontwikkelingen. Er wordt dieper gekeken naar innovaties en hoe deze data gebruiken. Privacy is een gespreksonderwerp en er worden praktische handvatten gegeven om deze online te beschermen. Er is bewust gekozen om niet een goed/fout of verstandig/onverstandig beeld te geven. Deze focus geeft studenten een technisch perspectief en ook een gevoel van keuzevrijheid; het is aan ons – aan hen, in de toekomst – hoe technologie wordt gebruikt.

De suggestie om iedere les/week het nieuws te bespreken helpt om de gevolgen van tech op onze maatschapij te zien. Het doel is dat de leerlingen inzien dat het een constante factor in onze toekomst is. Het is aan ons – en aan hun – om daar het beste uit te halen.

Waarom zou je the Beauty and Joy of Computing gebruiken? Dit zijn 11 redenen om het materiaal in het Nederlands te gebruiken.

 • BJOC-NL is in het Nederlands gemaakt en daarmee leer je ook programmeren in het Nederlandstalig! Hiervoor gebruiken wij de Snap!-programmeertaal.
 • BJOC-NL leer je zoals al gezegd in het Nederlands en je leert alle belangrijke concepten van het programmeren
 • BJOC-NL heeft veel praktijkgerichte labs die je kunt gebruiken om te leren.
 • De praktijk komt terug in het lesmateriaal, waardoor de contexten snel begrepen worden
 • BJOC-NL is gericht op creativiteit evenals design thinking
 • Informatica en programmeren zijn essentiële vaardigheden in de 21e eeuw. Daarom benadrukt BJOC-NL de gelijkheid en betrekt alle leerlingen en docenten in het materiaal.
 • Veel opdrachten kunnen in tweetallen gedaan worden want samen programmeren zit ingebakken in het materiaal
 • BJOC-NL is gericht op samenwerken daarnaast ook op samen leren
 • Met BJOC-NL onderzoeken we complexe concepten zoals het Google Search algortime en Big Data
 • BJOC-NL is gratis te gebruiken en kent geen verdienmodel! Omdat we vinden dat iedereen moet kunnen leren programmeren
 • BJC komt uit Amerika en is door wetenschappers van het gerenomeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkeld.