SnapCon23

Half Juli 2023 waren Ramon Moorlag en Pauline Maas in Barcelona op de SnapCon23 conferentie over SNAP!. Het was een mooi congres waar veel workshops turtlestitch waren van oa Margaret Lowe en ik heb mijn eerste project uit de borduurmachine gekregen (in 2017 heb ik al eens eerder wat gedaan met turtle stitch). Deze workshop werd ingeschoten vanuit werken met hoeken en wiskunde. Er werd gewerkt met deze borduurmachine Brother 240 ED innovis. Het niveau van de workshop en deelnemers was erg hoog. Er waren vooral deelnemers die op universiteiten werkten of met Snap! allerlei coole dingen aan het maken waren. Ook kwam de micro:bit in combinatie met microblocks en Snap! voorbij. De Keynote op de eerste dag was van Mark Guzdial, ik zat op het puntje van mijn stoel, hij zei zulke rake dingen. Hier is zijn presentatie. Bijvoorbeeld vertelde hij dat in 1960 al werd gezegd dat iedereen moet leren programmeren maar dit werd meer en meer gericht naar omdat dit belangrijk is voor de Economie. Als je mensen wilt leren programmeren moet het betekenis vol zijn (papert) en je kunt bijvoorbeeld met de micro:bit een haiku maken. Waarom niet. Hij heeft al heel lang een blog. Je merkte dat iedereen echt onder de indruk was, terwijl sommige mensen hem vast al eerder hadden gehoord.

TeachMeet

Op de tweede dag was er een TeachMeet en daar hebben Ramon en Pauline de CodeWeek op de kaart gezet. In de hoop dat de aanwezigen deelnemers van het congres hoogwaardige workshops op de CodeWeekEU website gaan zetten.

Een international hybride bijeenkomst

Er waren zo’n 100 deelnemers live in Barcelona en meestal ook zo’n 50 mensen online. Op de laatste dag was er nog een demo van Scratch-JR wat helemaal tactiel is gemaakt speciaal voor kinderen die visueel beperkt zijn. Ik kreeg zo’n mooie doos mee naar huis en ga het zeker met mijn leerlingen uitproberen.

Hier kun je de link vinden naar alle presentaties ook heeft Pauline Maas een uitgebreid blog geschreven op haar eigen site.