Aan de slag met Hedy?

Wil je alles weten van Hedy? En je weet niet waar je moet beginnen? op 20 en 27 oktober zijn er twee cursusdagen om alles te leren van deze machtige programmmertaal. Let op, beide sessies zijn hetzelfde. Deze fysieke bijeenkomst is bij de VU in Amsterdam.

Hedy logo met hallo wereld

Workshop doelen:

  • Om het gemak en de schoonheid van Hedy te demonstreren door tijdens onze workshop enkele beginnersniveaus te gebruiken. Je hebt geen programmeerervaring nodig. 
  • We hopen alle docenten te stimuleren en te enthousiasmeren om les te gaan geven in programmeren. 
  • Neem jouw eigen tablet of laptop mee.
  • Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan hier in, deelname is kosteloos!

Wat is dat, Hedy is…

  1. meertalig, dus je kan in het Nederlands programmeren
  2. gradueel, dus je leert de concepten één voor één
  3. gemaakt voor in de klas, je kan als docent de interface gemakkelijk aanpassen voor jouw klas

Hedy, een toegankelijke en pedagogische programmeertaal

Geïnspireerd door de manier waarop we taal leren, Felienne Hermans (hoogleraar aan de Vrije Universiteit Faculteit Bètawetenschappen, Informatica) heeft Hedy gecreëerd: een toegankelijke en pedagogische programmeertaal. De programeertaal is gratis beschikbaar op www.hedycode.com en werkt 100% in de browser. Net als Scratch. Op dit moment zijn er 18 levels beschikbaar in Hedy en elk level bevat niet alleen nieuwe commando’s, maar ook met ingebouwd lesmateriaal om op elk level aan de slag te gaan. Programmeerconcepten worden stap voor stap geïntroduceerd. Elk niveau duurt ongeveer 45 minuten en als leerlingen een account aanmaken, kunnen ze hun programma’s opslaan en delen met elkaar en met de leraar. Ook kunnen leerlingen tekeningen maken met behulp van de zogenaamde schildpad. Doordat leerlingen direct iets echts en leuks kunnen maken, geeft het de ‘stip op de horizon’ een idee waar het programmeren hen naartoe kan brengen.

En nu verder!

Hedy kan in elke taal worden gebruikt: momenteel worden 47 verschillende talen ondersteund, waaronder Netherlands, Spaans, Arabisch, Vereenvoudigd Chinees en Hindi.

Omdat we het belangrijk vinden dat alle kinderen kunnen programmeren, is Hedy ook zeer geschikt voor kinderen met een visuele beperking. De tekstuele uitvoer van Hedy kan automatisch worden voorgelezen en je kunt de code uitvoeren met een sneltoets, zodat je de muis niet hoeft te gebruiken.

Felienne Hermans

Meer activiteiten en materialen tijdens en rondom CodeWeek vind je op onze Materialen Pagina.