Met dank aan Peter Mathijssen voor het uitschrijven en verzamelen van verschillende korte handleidingen. Peter heeft in zijn vrije tijd een groot aantal micro:bit handleidingen uitgewerkt in Microblocks. Microblocks werkt offline en vanuit de applicatie kun je rechtstreeks code uitvoeren op de controller (zoals een Micro:bit, Arduino en vele andere)! Microblocks werkt in de browser, maar ook als zelfstandige applicatie. Zoek je nog meer leermiddelen? Kijk dan eens op onze materialenpagina!

MicroBlocks is a free, Scratch-like blocks programming language for learning physical computing with educational microcontroller boards such as the micro:bit, Adafruit Circuit Playground Express, and many others.

Wat is Microblocks volgens hun eigen website

Aan de slag met Microblocks in 10 handige lessen.

Meten – Temperatuur

De micro:bit is goed in het meten van de temperatuur. Leg hem maar even in de koelkast terwijl dit programma draait. Daarna houd je hem weer in je handen. Wat zie je als je op knop A of knop B drukt?

Aan de slag met het meten van Temperatuur

Kunst – Creatief

Een beetje kunst op je micro:bit. Stel je eens voor dat we een muur van micro:bits hebben die tegelijk dit programma draaien.

Aan de slag met Kunst – creatief

Spel – Score

Wil je de stand bijhouden maar er is geen papier, pen of scorebord? Dan neem je je micro:bit mee waarop dit programma staat.

Aan de slag met Kunst – creatief

Rekenen – Binair

De puntjes die je ziet op je micro:bit na het indrukken van knop B stellen een binair getal voor. Reken dat binaire getal om in je hoofd naar een decimaal getal en druk op knop A om te zien of je het goed hebt gedaan.

Aan de slag met Rekenen – Binair

Rekenen – Hoofdrekenen

Oefen met hoofdrekenen met behulp van je micro:bit. Hoe moeilijk kun jij de opgaven maken?

Aan de slag met Rekenen – Hoofdrekenen

Creatief – Dans

Laat het poppetje op je micro:bit dansen. Probeer hem maar na te doen.

Aan de slag met Creatief – Dans

Meten – Batterijtester

Wil je bekijken of er nog wat stroom over is in je batterijen. Dan kan je dat doen met dit programma.

Aan de slag met Creatief – Dans

Spel – steen, papier, schaar

Speel het spel steen, papier, schaar maar dan op je micro:bit. Je zou het zelfs met meerder micro:bits kunnen spelen tegen elkaar.

Aan de slag met Creatief – Dans

Spel – Balans

Kun jij het middelste rode ledje op je micro:bit brandend krijgen door je micro:bit voorzichtig te kantelen?

Aan de slag met Creatief – Dans

Geluid – Sirene

Je moet ergens met spoed naar toe. Iedereen moet opzij, maar het gaat niet snel genoeg. Weet je wat…. zet de onderstaande blokken in je micro:bit en je hebt een sirene.

Aan de slag met Creatief – Dans

Je moet ergens met spoed naar toe. Iedereen moet opzij, maar het gaat niet snel genoeg. Weet je wat.... zet de onderstaande blokken in je micro:bit en je hebt een sirene.