Pauline Maas haar tip om leerlingen Computational Thinking te leren is natuurlijk de micro:bit. Computational Thinking is in het kort: De computer gebruiken om iets te maken. Een voorbeeld hiervan is: je kunt de micro:bit zo programmeren dat het een stappenteller wordt.

De micro:bit is een mini computer met 25 ledlampjes, verschillende sensoren (temperatuur, geluid, versnelling, licht, touch), 2 knoppen en je kunt er eenvoudig extra onderdelen verbinden door middel van krokodillenbek kabels. De micro:bit is ontwikkeld door oa de BBC en microsoft. In 2015 hebben 1,3 miljoen kinderen in de UK een micro:bit gekregen. Op dit moment is de gratis online software in 60 talen beschikbaar. Het micro:bit boardje kost rond de 20 euro met een batterijhouder en kabel. Hij is groot als een credit card.

Toen ik de micro:bit voor het eerst zag, zag ik direct de computational thinking en creatieve mogelijkheden van deze minicomputer. Ik heb intussen vele workshops hiermee gegeven van kinderen uit groep 5-6 (iets te jong) t/m studenten op de TU Delft. Het is dus net als Scratch “Low floor, wide walls and high ceiling”. Iedere leerling kan er mee aan de slag.

Het mooie van de micro:bit vind ik dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Er is niet 1 manier goed, leerlingen verrassen me steeds weer met een andere oplossing of code of idee.

Na een introductie les met de micro:bit quickstart kaarten, laat ik ze meestal 2 of 3 projecten namaken, zodat ze wat handigheid krijgen in het aansluiten van de kabels en hun creatieve idee om te zetten met karton en andere knutsel spullen. Hierna werken ze in groepjes van 3-4 met een ontwerp canvas (wat ik speciaal heb ontwikkeld voor de micro:bit) voor zo’n 3 weken. Hierna moeten ze dit presenteren. Ik heb in Spijkenisse zo’n project mogen geven en hierover heb ik geblogd.

Ik vind het belangrijk dat de leerlingen er plezier in hebben en dat ze hun idee echt kunnen maken (ook als is het met karton).

Je kunt de micro:bit ook programmeren met oa: Scratch, python, tinkercad, iPad app. En er zijn veel leverancier die extra boardjes maken en andere leuke gadgets voor aan de micro:bit. Er zijn leuke auto’s, ledstrips, motorboards, wearables. Te veel om op te noemen.

Ik heb samen met Peter Heldens 101 micro:bit projecten beschreven om te maken. Je kunt ze hier vinden. Toen deze site online stond kregen we de vraag om een engels boek te schrijven. Deze boek Invent to learn with the micro:bit. kun je in het najaar bestellen.